IdrottOnline
Sidan uppdaterades: 29 februari 2024
IdrottOnline är idrottsrörelsens verksamhetssystem som Riksidrottsförbundet (RF) tillhandahåller kostnadsfritt för samtliga idrottsföreningar som tillhör RF.
Systemet utgör basen för kommunikation och administration mellan medlem, idrottsförening, specialidrottsförbund och RF-SISU distrikten. Här samlas all information om idrottsrörelsens medlemmar och organisationer.
Säkerheten i systemet bygger på personnummer och din förenings organisationsnummer. Det säkerställer korrekt redovisning av utbetalda medel och redovisade studietimmar, ett krav som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna måste uppfylla gentemot staten.
I IdrottOnline kan föreningen:
- ha medlemshantering
- hantera begränsat registerutdrag och grupper
- söka stöd, tex LOK-stöd och Idrottsmedel
- närvarorapporterna aktiviteter
- registrera folk- och utbildningstillfällen
- Appar, en för närvaro i idrottsaktiviteter och en för folkbildning/lärgrupper
- uppfylla personuppgiftslagen, GDPR
- kommunfil - för rapportering till kommuner som tar emot xml-fil
Oavsett om er förening använder hela eller delar av IdrottOnline är det nödvändigt att ha kunskaper i IdrottOnline för att kunna ta del av idrottsrörelsens medel.
Här kan du läsa mer på Riksidrottsförbundets sida om vad som ingår i IdrottOnline.
Något att tänka på:
- Ansökningarför LOK-stöd och Idrottsmedel enbart kan göras via IdrottOnline och en förutsättning för att få detta utbetalt är att ordförande och kassör måste vara uppdaterade i registret samt att det ska finnas ett bank-eller postgiro kopplat till föreningen.
- Uppdaterad Föreningsinformation för att Specialidrottsförbund och Distrikt ska kunna hålla kontakten.
- Firmatecknare under Föreningsinformation för att kunna starta upp Kivra.
- Utbildningsmodulen för att rapportera in folk- och utbildning som förening har.
- Om föreningen använder annat system: Tills integrationerna uppdaterats av kommersiella aktörer behöver medlemsregistret (Administration/Personer) i IdrottOnline rensas manuellt.
Hur kan RF-SISU Skåne hjälpa er förening?
Utbildningar för dig som vill lära dig IdrottOnline
Behovet i föreningar/förbund ser olika ut och därför försöker vi erbjuda utbildningar på olika sätt. Antingen våra regionala utbildningar eller en träff med er förening. Vi rekommenderar att minst ett par personer från varje förening/förbund utbildar sig och får mer kunskap om funktionerna i IdrottOnline.
Hitta aktuella utbildningar här
Att lära på hemmaplan i lärgrupp
Ni kan själva sätta samman en lärgrupp i föreningen för att lära er mer om IdrottOnline. Lärgruppsplaner kring administration, LOK-stöd och Utbildning går att ladda hem för att användas som ett diskussionsunderlag. Utifrån dessa kan ni diskutera viktiga frågor innan ni sätter igång arbetet med IdrottOnline.
Kontakta er idrottskonsulent som kan hjälpa er att komma igång.
När du har frågor om IdrottOnline
Vi finns här för dig när du har frågor eller om någonting krånglar. Du kan på egen hand ta del av manualer, instruktionsvideos och driftstörningsinformation på IdrottOnlines servicecenter. Där finns även kontaktinformation och möjlighet att ställa frågor eller fylla i ärendeformulär.
IdrottOnline Servicecenter och support
RF-SISU Skåne har en egen sakkunnig inom IdrottOnline som hjälper föreningar att få bättre kunskaper. Det kan göras via telefon, digitalt, e-post, föreningsbesök och lokala workshop-tillfällen. pia.bergknut@rfsisu.se
Workshops och webbinarier
RF-SISU Skåne erbjuder föreningar möjligheten till kompetenslyft inom IdrottOnline i form av work-shops då ni kan arbeta med er föreningsadministration med stöd av Skåneidrottens experter på systemet. Under dagen kan ni få hjälp med just er förenings specifika behov.
Vi har genomgång digitalt, på våra lokala kontor eller hos kommuner.
Datum och information om anmälan.
Kommunfil
Kommunfil kan skickas till de kommuner som kan ta emot en XML-fil. Kontakta din kommun för att höra om möjligheten och eventuellt koppla med föreningens RF-nummer som ni hittar på Föreningsinformation i IdrottOnline. Läs mer om kommunfil och vad föreningen ska tänka på.
Sidan publicerades: 27 september 2022