Imorgon får tre skånska föreningar motta Tore A Jonassons stipendium.

Hundra tusen kronor rakt in på föreningskontot! Det härliga beskedet fick tre skånska idrottsföreningar när Tore A Jonassons stiftelse avslöjade vilka föreningar – och konstnärer – som valts ut som stipendiater 2023.

Sidan uppdaterades: 3 februari 2023

Trelleborgs IdrottsAllians, Högaborgs BK från Helsingborg och City Skolidrottsförening från Kristianstad var tre av totalt 30 föreningar i Sverige som föll juryn i smaken.

Stiftelsens ordförande, Py Börjesson, säger så här om årets kriterier:

– Den här gången har vi för idrottens del fokuserat på föreningar som verkar inom resurssvaga, ofta utsatta, områden med en tydlig målsättning att inkludera och hitta nya spännande lösningar.

– Föreningarna arbetar på olika sätt med att möjliggöra idrottande för fler. Idrottsföreningarna är spridda över landet, är olika stora och representerar olika idrotter. De arbetar med idrott på många olika sätt.

Stipendieutdelningen sker i Stockholm, på Bosön, lördag 4 februari och när RF-SISU Skåne tittade in hos City Skol-IF två dagar innan så var ordföranden Samir Omar förväntansfull och, såklart, väldigt glad.

– Det här är ju fantastiskt. Det betyder att vi kan göra ännu fler aktiviteter för våra barn och ungdomar. De frågar hela tiden efter mer, de vill träffas varje dag om det gick, säger Samir och ler stort.

Föreningen är ung, bildades i december 2019. Samir var med från start och var en av de mest drivande för att bilda en förening.

– Vi var ett gäng på ungefär 30 killar som ville ha något att göra. Vi var intresserade av det mesta i idrottsväg men i synnerhet var det fotbollen vi samlades kring.

City Skol-IFs ordförande Samir Omar tillsammans med RF-SISU Skåne-konsulenten Staffan Berlin.

Sagt och gjort. Grabbarna tog kontakt med RF-SISU Skånes idrottskonsulent, Staffan Berlin, som från start och fortfarande är ett stöd och bollplank för föreningens styrelse.

Då, när föreningen tog sina första steg våren 2020, var de alltså cirka 30 aktiva. Nu, tre år senare, sjuder det av aktivitet veckans alla dagar och antalet aktiva är 370, varav 150 tjejer!

– Det är en anmärkningsvärd snabb resa ungdomarna har gjort och den har gjort avtryck i Kristianstad, säger Staffan Berlin, RF-SISU Skåne.

Kommunen anlitar föreningen för att hålla i aktiviteter under skolloven. City Skol-IF fick också bollen när flyktingbarnen från Ukraina skulle slussas in i idrottsaktiviteter. Allt sköts med ordning och reda.

– Vi vill tacka för förtroendet genom att göra det bra, säger Samir. Det är roligt att kommunen litar på oss. Det ger inga pengar direkt till föreningen men våra ledare får arvoden vid de här tillfällena och det är jättebra.

Ledarna, ja. Många föreningar har bekymmer med ledarförsörjningen. Inte City Skol-IF.

– Inte än i alla fall. Vi utbildar nya hela tiden känns det som, och när gänget som utbildar sig nu är klara i mars har vi ungefär 45 ledare.

För att få bli ledare i föreningen är det ett krav att genomgå tre utbildningar:

  • Grundutbildning för tränare
  • Basal idrottsmedicin
  • Min första ledarutbildning

– Det är det som gäller, ingen kommer undan. Vi tycker att det ger en kvalitet och trygghet, både för ledarna och barnen, säger Samir som fyller 23 i år.

– Det är dags att släppa fram ungdomarna. Jag vill gärna att någon annan blir ordförande nästa år, säger han, till synes på fullt allvar.

Utomhusaktivitet i somras. Greppet att med hjälp av sponsorer skaffa enhetliga träningskläder har gjort mycket för sammanhållningen i föreningen, säger Samir Omar.

Så du känner dig gammal vid 23?

– Inte så gammal, haha! Jag kan sitta kvar i styrelsen, men jag tror det är viktigt att vi alltid har en ordförande som brinner. Ni märker att det är en lite annorlunda förening, det här.

På frågan om hur många nationaliteter det finns i föreningen så ser Samir lite överraskad ut.

– Det har jag inte tänkt på. Vi frågar inte vilket land våra medlemmar kommer ifrån... Men det är säkert över 20 i alla fall.

Föreningens inverkan på att minska segregationen i Kristianstad går inte att överskatta. Mycket tack vare City Skol-IF är det inte längre otänkbart för ungdomar från Näsby att ta sig till Slättängsskolan på andra sidan sta´n. Och vice versa, kidsen som bor på Charlottesborg tar sig till Fröknegårdshallen på Näsby när aktiviteterna är där.

– Det är ju egentligen en förutsättning för att det ska fungera. Nu har vi så mycket aktiviteter att vi har tider i sju olika idrottshallar! Hammar, Österäng, Näsby, Centralskolan, Parkskolan, Slättäng och Fröknegårdsskolan.

Hur kan en kväll i en av hallarna se ut?

– Det kan vara någon lek i ena halvan av hallen. Fotboll på den andra. Dans i ett omklädningsrum. Teckning på läktaren. Det är full fart och barnen älskar det!

Är det huller om buller åldersmässigt?

– Nej, vi har delat upp det. Lilla tjej/kille är 6-10 år. Mellan tjej/kille är 11-13. Stora är 14 och uppåt.

Det är kö inte bara när det är fika. Antalet aktiva i City Skol-IF växer konstant.

Tiden går och snart börjar ni få seniorer i verksamheten. Hur ska ni greja det?

– Det har vi faktiskt redan gjort. Vi har startat ett korplag i fotboll. Det kan bli fler korpidrotter framöver. Det står i våra stadgar att våra ungdomar inte ska tävla, men det är okej med Korpen när man är i 20-årsåldern.

Ni har hunnit med väldigt mycket på bara drygt tre år. Hur ser du på föreningen om, låt säga, fem år?

– Jag hoppas och tror att vi har växt lite till då. Men det viktigaste är att vi är noggranna med att sköta oss och att behålla vår värdegrund. Klarar vi det så ser framtiden ljus ut.

Och för all del, det har inte varit en helt spikrak väg så här långt. En del har föreningen fått lära sig den hårda vägen…

– Mm. Vi tappade 120 000 kr i aktivitetsstöd 2021. Det var väldigt tufft. Men vi gjorde fel och var för sena så det var bara att svälja. Vi lärde oss…

Ett annat bekymmer är medlemsavgifter. Föreningen har alltså 370 aktiva. Men bara 150 medlemmar.

– Det är svårt att få dom att betala medlemsavgiften, jag förstår faktiskt inte varför. Det kostar hundra kronor och barnen får ju massor av aktiviteter och en bra miljö att finnas i flera gånger i veckan.

– Vi vet inte hur vi ska göra. Hittills har vi inte satt ner foten. Hur ser man ett barn i ögonen och säger att han eller hon inte får vara med eftersom föräldrarna inte har betalat medlemsavgiften? Men det håller inte i längden... Så vi har att jobba med, allt är inte perfekt.

Även lokalfrågan engagerar.

– Mest av allt önskar vi oss en samlingslokal där vi kan träffas och planera och umgås. Vi har en källarlokal nu och är tacksamma för att vi har nåt alls, men brandreglerna säger att vi får vara högst 13 personer där samtidigt, så… nä, det funkar ju inte.

– Vi tänkte när vi fick hyra källarlokalen att vi skulle visa att vi kunde sköta den och sedan få chans på något större. Jag hoppas det löser sig, det är jätteviktigt för oss, säger Samir Omar.

Den unge ordföranden som på lördagsmorgonen tillsammans med styrelsekollegan Liv Jönsson åker till Bosön för att mottaga ett hundra tusen kronor till City Skol-IF.

– Det är ju fantastiskt. Liv och jag tyckte det blev för dyrt med övernattning så vi åker tåg upp på morgonen och sen tåg hem direkt efter utdelningen. Men det är verkligen inget bekymmer, säger Samir och ler stort.

 

PETER MALM

Sidan publicerades: 3 februari 2023