CIH - Centrum för Idrott och Hälsa

Sidan uppdaterades: 14 juni 2024

Centrum för idrott och hälsa har tillkommit på RF-SISU Skånes initiativ och finansieras av Region Skåne.
Centrumbildningen är till för alla fysiskt aktiva boende i Skåne, och skall närmast beskrivas som en idrottsskademottagning.

Centrumbildningen arbetar både förebyggande, behandlande och rehabiliterande. Målet är att tillgodose föreningsidrotten och motionsidrotten med snabb service och den kompetensen som behövs för snabbast möjliga återgång till aktivitet.

Idrottsortopedimottagning

Inom Centrum för Idrott och Hälsa finns en idrottsskademottagning inne på gamla Malmö Stadion. Den bemannas för närvarande med läkare och fysioterapeuter från Ortopedkliniken på SUS med specialistinriktning på skador och smärttillstånd i axel-, fot- och knäleder. Idrottsortopedimottagningen kan tyvärr inte ta emot akuta skador utan är i första hand avsedd för idrottare och motionärer i Skåne som gått i rehabträning hos fysioterapeut och har behov av vidare bedömning och eventuell utredning av specialistläkare.

Mottagningen har också högspecialiserad kompetens på så kallade tendinoser och är fortsatt navet i Region Skåne för utredning och behandling – inklusive sklerosering – av motionärer på samtliga nivåer som besväras av tendinos i hälsena och knäskålssena (”hopparknä”).

Genom att Region Skåne finansierar verksamheten är patientavgiften för besök hos läkare eller fysioterapeut densamma som vid annan offentlig sjukvård i regionen (för närvarande 300 kronor).

OBS! Du vet väl om att du som är registrerad spelare eller medlem i idrottsförening (inklusive Korpen) i regel har en sjukvårdsförsäkring via ditt förbund? Detta kan du ofta använda dig av innan du behöver ta hjälp av oss. Gå in här för att se vad som gäller för dig: Råd och Vård för idrottsskador – rådgivnings- och telefontjänst utan extra kostnad - Folksam eller Olycksfallsförsäkring för handbollsspelare | Gjensidige

Hur kan jag få tillgång?

Du når idrottsortopedimottagningen i första hand genom remiss från din behandlande fysioterapeut. Även egenremisser kan tas emot för bedömning, och du kan då nå oss genom att fylla i en egen vårdbegäran.

Kontakt med oss får du genom att ringa 040 - 336005 enligt nedan eller skicka in din egen vårdbegäran digitalt genom 1177.se.

Sommarstängt

Centrum för idrott och hälsa har semesterstängt mellan v. 28-32. Det går fortfarande att skicka in remisser men dom kommer inte att bedömas förrän v. 32.

Kontakta CIH Centrum för Idrott och Hälsa:
040-336005, knappval 3+6 , mån-fre 09.30-10.30

För övriga frågor, av- och ombokningar ber vi er vänligast att ringa under vår telefontid kl. 09-11, på nummer 040-336005, knappval 3+6.

Om du inte erhåller ett svarsmail där det står att din egenremiss har kommit fram, vänligen posta denna till:
Ortopediska kliniken
Inga Marie Nilsson gata 22
205 02 Malmö

Kulan Idrottsskadecentrum

Kulan Idrottsskadecentrum är en klinik belägen i helt nyrenoverade lokaler på stadionområdet i Malmö, ett stenkast från Swedbankstadion, Baltiska hallen, Atleticum och Malmö stadion. På kliniken finns all idrottsmedicinsk kompetens samlad i samma byggnad. Sjukgymnaster, läkare, idrottspsykolog, näringsfysiolog, ortopedtekniker, massör och naprapat arbetar tillsammans för att tillhandahålla bästa möjliga bedömning, behandling och rehabilitering.

Hemsida: www.kulanic.se
Kontakt: 040-685 74 10

Hälsomedicinskt centrum

Hälsomedicinskt center är ett vårdbolag som arbetar för en sund och hållbar hälsa. Det finns familjeläkare, sjuksköterska, psykolog som arbetar i team med korta beslutsvägar och utan remisstvång till Kulans sjukgymnaster. Här kan du få tillgång till en obruten kedja mellan primårvård, rehabilitering och idrottsmedicin. Hälsomedicinskt centrum samarbetar med Kulan idrottsskadecentrum och RF-SISU Skåne och erbjuder alla, både idrottare och familjer att söka sig till oss.

Kontaktuppgifter:
Hälsomedicinskt Center
Stadion
Erik Persson väg 5,
217 62 Malmö

Tfn: 040-41 80 00

Sjukvårdsberedskap

Genom Via Medici kan vi erbjuda sjukvårdsberedskap för den skånska idrotten i samband med tävlingar och arrangemang. ViaMedici kan bemanna ALLA typer av arrangemang med kvalificerad sjukvårdsberedskap bestående av:

  • Sjukvårdsgrupper (sjuksköterskor, undersköterskor, sjukvårdare)
  • Akutambulanser
  • Ambulerande Ambulanssjuksköterska
  • Läkare
  • Sjukvårdstält
  • Brand/Räddningsberedskap

Inför varje arrangemang görs en säkerhetsanalys för att säkerställa rätt beredskapsnivå som diskuteras igenom med arrangörsansvarig.

ViaMedicis personal tar hand om alla kontakter mot sjukvård och SOS alarm 112.

ViaMedicis personal består i huvudsak av legitimerade ambulanssjuksköterskor med personliga delegeringar att administrera läkemedel som används i Region Skånes ambulanssjukvård. Akutambulanserna bemannas och är utrustade i enlighet med Region Skånes krav för akutambulanser.

För mer information om sjukvårdsberedskap skall ni ta kontakt med Via Medici
på telefon 0771 - 901 901

Sidan publicerades: 11 november 2022